Научно-популярни филми online discovery, national - Мамут- Завръщане от смъртта
Главна | Регистрация | Вход Добре дошли Гост | RSS
Вход
Сайт меню

Заглавие - Мамут- Завръщане от смъртта


Език - 
Български дублаж


Времетраене - 44:49 мин.


Запис от -  Резюме -

Зрителите могат да видят как екип от специалисти се спуска по ледени скали в Сибир, обследва нестабилни пещери и се опитва да събере ДНК, за да клонира жив, дишащ мамут.

Със съдействието на руското правителство, учените са получили изключителните права да търсят дълбоко замразени тъкани в едни от най-големите гробища на мамути на планетата.

Възраждането на отдавна изчезналия вид се превръща в едно от най-скъпите, амбициозни и смели изследователски начинания в историята.
Преди десет хиляди години мамутите бродели из северното полукълбо, в Азия, Европа и Северна Америка.

Документалният филм "Мамутът: Завръщане от смъртта” връща към живот мамутите на 8 юни, събота, от 21:00 часа по National Geographic Channel.В сърцето на Сибир, числеността им достигала стотици хиляди, но те изчезнали поради все още неустановени причини. Днес, учените смятат, че разполагат с технологиите да върнат едно от тези невероятни създания към живот. Намирането на тъкани не е единственият проблем на експертите. Те трябва старателно да размразят пробите, да открият подходящ женски слон за донор на яйцеклетка и още един за сурогатна майка, която да износи ембриона. Най-важното е, че трябва да намерят жизнеспособна ДНК от здраво ядро, с която да започне процесът на клонирането.

Документалният филм "Мамутът: Завръщане от смъртта” връща към живот мамутите на 8 юни, събота, от 21:00 часа по National Geographic Channel.Инсун Хуан, ръководител на проекта от южнокорейската Фондация за биотехнологични изследвания „Суам”, признава: „Мисля, че идеята за клонирането на мамут е налудничава, защото е изключително амбициозна. Въпреки това, ние вярваме, че в бъдеще клонирането може да се превърне в инструментален метод за спасяване на застрашени видове.” „Ако Инсун успее, това ще бъде едно от най-големите научни постижения на века – твърди д-р Лъв Дейлън, специалист по мамутите. – Ще върнем един изчезнал вид към живот.”

Търси предаване
Харесай
Facebook
Може да харесате
Хостнат от