Никола Тесла - Форум
Главна | Регистрация | Вход Добре дошли Гост | RSS
[ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум » Потребителски » Личности » Никола Тесла
Никола Тесла
АдминДата: Вторник, 19.02.2013, 15:26 | Съобщение # 1
Полковник
Група: Администратори
Съобщения: 116
Статус: Offline
Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, физик и електромашинен инженер, известен най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването.Той често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човекът, който „разпростря светлина върху лицето на Земята“. Известен е с много и различни революционни приноси в областта на електричеството и магнетизма в края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Патентите на Тесла и теоретичните му трудове се превръщат в основа на съвременните електрически системи за променлив ток, включително многофазните системи за електроразпределение и електрическият мотор за променлив ток.

За откритията си и от патентите си Никола Тесла получава значителни парични суми, но използва една голяма част от тях за експерименти. В последните години от живота си живее в хотелска стая номер 3327 в „Ню Йоркър хотел“ в Ню Йорк, почти забравен. Умира безпаричен, в дългове.

След смъртта му, както личността му, така и постиженията му потъват в забрава. Предполага се, че негови записки са иззети от американското правителство, тъй като Тесла няма преки наследници. През деветдесетте години на 20-ти век интересът към него като личност и към научните му постижения се възобновява и в началото на 21-ви век нараства значително.

Детство

1856- Никола Тесла се ражда в село Смилян в Австрийската империя (днес Хърватия).
1861- Никола Тесла учи в местното училище религия, немски и аритметика.
1862- Семейството се премества в близкия град Госпич, където баща му работи като пастор.
1870- започва да учи в Карловац, като завършва четири класа за три години и се дипломира през 1873 година.
1873- След като завършва гимназия, Тесла се завръща в родния си град Смилян. Малко след пристигането си, той заболява от холера, прикован е на легло в продължение на девет месеца и е близо до смъртта на няколко пъти. Бащата на Никола, в момент на отчаяние, обещава да го изпрати в най-доброто инженерно училище, ако се възстанови от болестта- нещо, за което е бил твърдо против.
1874- Успява да избегне повикване за тригодишна служба в армията като бяга в гората в близост до Грачац, където го укриват негови роднини, понеже все още е твърде слаб след болестта. Там той изследва планините облечен като ловец. Твърди, че този контакт с природата го прави по-силен, както физически, така и психически. Тесла чете много книги по това време, а по-късно твърди, че произведенията на Марк Твен са му помогнали като по чудо да се възстанови от заболяването.

Образование

1875- Никола Тесла постъпва в Техническия университет в Грац да учи електроинженерство.
По време на първата си година там никога не пропусна лекция, получава възможно най-високите оценки, преминава девет изпита (почти два пъти повече от необходимото), основава сръбски културен клуб и дори получава хвалебствено писмо от декана на Техническия факултет. Той работи дори през нощта, като не зачита нито неделя, нито празници. Някои от професорите му са загрижени, че се преуморява.
Към края на втората си година на следване той загубва стипендията си и се пристрастява към хазарта.
По-късно успява да си възвърне първоначалните загуби и да върне дълговете си към семейството. По неговите думи, след тази случка той успява да покори тази си страст завинаги.
Когато идва време за изпита, Тесла е неподготвен и моли за удължаване на срока, но му е отказано. Той никога не завършва университета и не получава оценки за последния семестър. По данни на самия университет спира да посещава лекциите след първия семестър на третата си година там.
Въпреки това някои източници твърдят, че получава бакалавърска степен.
1878- Напуска Грац и преустановява връзките със семейството си, като негови приятели дори смятат, че се е удавил в Мура. Той не иска родителите му да знаят, че е напуснал училище. В продължение на година работи като помощник-инженер в Марибор, като през този период преживява нервен срив. Той прекарва свободното си време като играе карти с местните жители по улиците.
1880- Убеден от баща си да се запише в Карловия университет в Прага, който посещава през летния семестър където се запознава с работите на Ернст Мах. Веднага след смъртта на баща си той отново напуска, завършвайки само един семестър.
През този период от живота си Тесла чете много, като изглежда запомня цели книги наизуст. Той боледува многократно и страда от халюцинации, свързани с миналото му или с изобретения, върху които работи в момента.

В Австро-Унгария, Германия и Франция

1880- Тесла се премества в Будапеща, Унгария, където става главен инженер в Националната телефонна компания. Там той разработва подобрения на телефоните, работи по прокарване на телефонните линии и изграждане на централната телефонна станция.
1882- Работата му в телефонната компания го отдалечава от полето на работата с електричеството и той заминава в Париж, където е назначен като електроинженер в електрическата компания Континентъл Едисън Къмпани. Един от най-крупните строителни обекти на компанията е изграждането на електростанция за ЖП гарата в Страсбург. ("Работа с Томас Едисън")
1883- В свободното си време Тесла работи над разработване на модела на асинхронен електродвигател и успява да демонстрира работата на двигателя в кметството на Страсбург.
1884- Страсбург са завършени строителните работи и Тесла се завръща в Париж. Той очаква да получи обещаните му 25 000 долара премия, но разбирайки, че няма да получи парите, обиден и унижен, той подава оставка. Забележителният напредък на електрическата индустрия в САЩ привлича вниманието на Никола Тесла и в търсене на по-добра реализация на своите идеи, той пресича Атлантическия океан.
1888- Започва разработването на различни уреди, използващи въртящи се магнитни полета, за което получава патенти

В САЩ

Работа с Томас Едисън

1882- Започва да работи за Континентъл Едисън Къмпани във Франция, по проектиране и извършване на подобрения на електрическото оборудване.
1884- Тесла заявява, че може да преправи неефективния мотор и генераторите на Едисън и да подобри производството на електроенергия и намали разходите. Според неговите думи, Едисън му обещава 50 000 долара, ако успее. След месеци работа, Тесла изпълнява задачата и пита за заплащането. Едисън, твърдейки, че само се е шегувал, отговаря: „Тесла, ти не разбираш американски хумор“. Вместо това, Едисън му предлага $10 увеличение на седмичната заплата. Тесла отказва офертата и подава оставка. Напускайки компанията на Едисън, той изпада в много затруднено финансово положение. С последните си средства и с помощта на един познат, който не е в по-завидно финансово състояние, основава собствена компания.След като работи в продължение на една година в компанията на Едисън, Тесла става известен в бизнес средите. След като научават за уволнението му, група електротехници му предлагат да основе своя компания и да се занимава с въпросите на електрическото осветление. Проектите на Тесла за използване на променлив ток не се насърчават, а групата по-късно променя първоначалното си предложение и ограничава дейността си до предложение за разработване на проект за дъгови лампи за улично осветление. Една година по-късно, проектът е готов. Вместо пари обаче бизнесмените предлагат на изобретателя акции на компанията. Тази опция обаче не е приемлива, и след като Тесла отказва, компанията в отговор се опитва да се оттърве от него като го оклевети и дискредитира.

От есента на 1886 до пролетта на 1887- Младият изобретател е принуден да намира допълнителна работа. Той се занимава с копаене на канавки, и „спи където намери и яде каквото намери“. През този период той се сприятелява с инженер Браун, който е в подобно финансово положение и който успява да убеди някои от своите приятели да окажат малка финансова подкрепа.
1887- Създадена компанията „Тесла Къмпани Арк Лайт“, която започва да се занимава с ново улично осветление с иползването на дъгови лампи. Скоро компанията получава големи поръчки от много американски градове. Но за Тесла компанията е само средство за постигане на целите, които си е поставил.
За офиса на компанията в Ню Йорк, Тесла наема къща на Пето авеню в близост до сградата, заемана от Едисън. Между двете компании бушува конкуренция, известна в Америка под името войната на токовете.
1888- Известният американски индустриалец Джордж Уестингхаус изкупува повече от 40 патента, като плаща средно по 25 хиляди долара на патент.

Уестингхаус също така кани Никола Тесла като консултант в заводите си в Питсбърг, където се разработват промишлени образци на машини с променлив ток. Работата не му носи удовлетворение и пречи на възникването на нови идеи. Въпреки умоляванията на Уестингхаус, Тесла се връща в своята лаборатория в Ню Йорк.

1889- Заминава за Европа и посещава майка си и сестра си Марица.
1888-1895- прави изследвания на магнитни полета и високи честоти в лабораторията. Тези години са най-плодотворните: той получава много патенти. Лидерите на Американския институт на електроинженерите го кани да изнесе лекция върху работата си. На 20 май 1892 г. той говори пред аудитория, която включва изтъкнати електроинженери и протича с голям успех.

1895- в лабораторията на Пето авеню избухва пожар. Сградата е изгорена до основи, унищожени са най-новите постижения на изобретателя - механичен осцилатор, нов метод на електрическо осветление, нов метод за безжични комуникации на дълги разстояния и метод на изследване на природата на електричеството. Тесла заявява, че може да възстанови всички открития по памет.
Финансова помощ на изобретателя оказва Дружеството на Ниагарския водопад. Благодарение на Едуард Адамс се появяват $100 000 за преоборудване на новата лаборатория.

Колорадо Спрингс

1888- Изобретява електрическия двигател и печели конкурс за изграждане на електроцентрала на Ниагарския водопад. Уестингхаус впоследствие купува патентите за електрическия му мотор. Тесла се занимава най-интензивно с променливи и високочестотни токове.
1899- Тесла се мести в курортното градче Колорадо Спрингс в щата Колорадо. Градът е разпопожен на плата на надморска височина от 2000 метра. Силните бури не са рядкост по тези места.В Колорадо Спрингс Тесла организира малка лаборатория. Спонсор става собственикът на „Уолдорф-Астория“ с 30 000 долара. За изучаване на гръмотевичните бури Тесла конструира специално устройство, представляващо трансформатор, единият край на първичната намотка на който е заземен, а вторият съединен с метално кълбо. То е едно от най-популярните му изобретения, наречено индукционна „Бобина на Тесла“. Към вторичната му намотка е закрепено чувствително самонастройващо се устройство и записващ прибор. Това устройство позволява на Никола Тесла да изучава изменението на потенциала на Земята, ефекта на стоящите електромагнитни вълни, създадени след електрически разряд в атмосферата и възможността за предаване на електроенергия без проводници на големи разстояния.

Следващият експеримент е за самостоятелно създаване на стоящи електромагнитни вълни. Тесла конструира „усилващ предавател“. Вторичната намотка се съединява с 60-метрова мачта и завършва с медна топка с диаметър един метър. При пропускане на ток през първичната намотка, във вторичната възниква ток с напрежение от порядъка на милиони волта и честота 150 000 херца. При експериментите се получава волтова дъга от 4-5 метра, а гърмът се чува на 24 километра. Наблюденията от опитите в Колорадо Спрингс Никола Тесла записва в дневник, който по-късно е публикуван под названието „Colorado Springs Notes, 1899—1900“ („Записки от Колорадо Спринг 1899-1900 г.“.

1899- Тесла се връща в Ню Йорк.
1900- Напуска окончателно Колорадо Спрингс, лабораторията е разрушена, а инструментите са разпродадени, за да покрият дълговете му.

В годините преди Първата световна война Тесла патентова много свои открития и продава голяма част от патентите, за да инвестира в проект за универсален предавател. С напредване на войната проектът пропада и Тесла е изправен пред финансов крах. Той продължава да патентова открития, но само най-важните. Друга сфера от откритията на Никола Тесла са разредените газове и как електричеството им въздейства. Така е конструирана първата луминесцентна лампа. Забележителното е, че той е конструирал машините „в главата си“ и не се е налагало да бъдат правени корекции след създаване на моделите.

Кулата Уордънклиф

1900- С 150 000 щатски долара (повече от $3 милиона днес, 51% от Дж. Пиърпонт Морган) Тесла започва планиране на кулата Уордънклиф, съоръжение за безжично предаване на сигнали

Тесла по-късно иска от Морган допълнителни средства, за да изгради още по-мощен предавател. Когато Морган го пита къде са отишли всички пари, Тесла отговаря, че е бил засегнат от Паниката от 1901 г., която самият Морган е причинил. Морган е шокиран от напомнянето на своя дял в срива на фондовия пазар и от нарушението на договора с искане на повече средства. Никола Тесла пише друго правно основание на Морган, но също така безплодно. Морган все още дължи пари от първоначалното им споразумение и по този начин са изправени пред трудности още преди строителството на небостъргача да започне.

1901- Маркони успешно предава буквата S от Англия до Нюфаундленд, което води до прекратяване на отношенията на Тесла с Морган.

През следващите пет години, Тесла пише над 50 писма до Морган, молейки и искайки допълнително финансиране за завършване на строителството на кулата Уордънклиф. Той продължава проекта си още девет месеца. Кулата е доведена до пълни 187 фута (57 метра).

1903- Никола пише на Морган, че в допълнение към безжична комуникация, кулата ще бъде в състояние да пренася бежично и електрическа енергия.
1904- Морган най-накрая отговаря чрез секретарката си, заявявайки, че не може да направи нищо по въпроса.

След Уордънклиф Тесла построява Телефинкен - безжичната станция в Сейвил, Лонг Айлънд. Част от това, което иска да постигне в Уордънклиф, е направено с Телефинкен.

1917- кулата е иззета и взривена с динамит от морската пехота, поради опасения, че германски шпиони могат да я използват, и че тя може да бъде използвана като ориентир за германските подводници.

Смърт

Вече в напреднала възраст, Тесла е ударен от лека кола, при което има счупено ребро. Това причинява остро възпаление на белите дробове, което по-късно се превръща в хронично заболяване. Той е прикован на легло.В Европа започва войната. Тесла е дълбоко притеснен за страната си, която е окупирана, многократно прави изявления, в които призовава за мир между всички славяни (през 1943 г., след смъртта му, първа гвардейска дивизия на народно-освободителната армия на Югославия за тяхната смелост и героизъм е кръстена на Никола Тесла).

1943- Елинор Рузвелт, първата дама на Съединените щати, изразява желание да посети болния Тесла. Югославският посланик в САЩ Сава Косанович (племенник на Тесла), го посещава на 5 януари и уговаря срещата. Той е последният човек, който говори с Тесла и го вижда жив.
1943 7 срещу 8 януари- Никола Тесла умира от сърдечна недостатъчност.

Тесла винаги е настоявал никой да не го безпокои, затова на вратата на хотелската му стая в Ню Йорк виси специална табелка. Поради тази причина тялото му е намерено от прислужница едва 2 дни след смъртта. На 12 януари тялото му е кремирано и урната с пепелта е предоставена на гробището в Ню Йорк. По-късно останките му са преместени в музея в Белград.1931- На седемдесет и петия рожден ден на изобретателя списание „Таймс“ го слага на корицата си. Списанието отбелязва неговия принос за генериране на електрическа енергия.

Приживе той получава поздравителни писма от повече от 70 от пионерите на науката и техниката, включително Алберт Айнщайн.
Прикачвания: 2760796.jpg(116Kb) · 9790461.jpg(109Kb) · 5216373.jpg(39Kb) · 0183382.jpg(38Kb) · 2513333.jpg(182Kb)


Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали.
 
АдминДата: Вторник, 19.02.2013, 15:38 | Съобщение # 2
Полковник
Група: Администратори
Съобщения: 116
Статус: Offline
Филм за Никола Тесла

Никола Тесла- Властелинът на света
Дали невероятните открития на Тесла са стигнали толкова далеч, че дори той самият се е изплашил от последствията им.


Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали.
 
VankataДата: Неделя, 10.03.2013, 04:05 | Съобщение # 3
Частен
Група: Потребители
Съобщения: 3
Статус: Offline
ВЕЛИК!

Светът ни е потопен в огромен океан от енергия казва той.
Но в света не се намери нито една личност или сила да внедри това, което геният Никола Тесла откри и показа на хората.

И едно допълнение-
През 1931 г., вече възрастен, но все така неуморим, Никола Тесла демонстрира на смаяната публика нов, невиждан феномен. От обикновен автомобил сваля бензиновия двигател и поставя електромотор. Към него Тесла прикрепя неголяма кутия, от която стърчат две метални пластинки, сглобена от закупени в магазин за резервни части елементи.
”Ето, че имаме и енергия” – заявява изобретателят, сяда на волана, натиска педала и колата потегля. Така той я кара цяла седмица, развивайки скорост до 150 км/ч. Никакви батерии, никакви акумулатори, а енергия от атмосферата.


Съобщение редактирано от Vankata - Неделя, 10.03.2013, 04:21
 
Форум » Потребителски » Личности » Никола Тесла
Страница 1 от 11
Търси:
Хостнат от