Глобалното затопляне възкресява динозаврите - 15 Юли 2013 - Блог - Научно-популярни филми online discovery, national
Главна | Регистрация | Вход Добре дошли Гост | RSS
Вход
Сайт меню
Главна » 2013 » Юли » 15 » Глобалното затопляне възкресява динозаврите
21:16
Глобалното затопляне възкресява динозаврите
Ако глобално затопляне продължава, е напълно възможно съвременните крокодили, гущери и костенурки да увеличат значително размерите си. Ако тази тенденция не бъде овладяна, на нашата планета могат да се появят огромни влечуги, сочат резултатите от изследвания на учени от университетите в Калифорния и Небраска.


Авторите смятат, че размерът на тялото на влечугите е пряко свързан с изменението на климата, а не с наличието или липсата на хищници, както се смяташе досега. Според тях в течение на много години някои влечуги могат да нараснат до шест пъти.

Изследването е проведено чрез изучаване на гущер от вида Barbaturex morrisoni, носещ името на фронтмена на Doors Джим Морисън. Според изследователите този гущер на практика не се различава по нищо от съвременните видове, с изключение на гигантския размер тялото си, чиято дължина достига 2 метра. Barbaturex morrisoni е живял преди 40 млн. години по време на палеогена.

Бурното размножаване на бозайниците, към които попадат и опасните хищници, обаче не е попречило на съществуването на тези влечуги. В палеогена е било много по-топло, отколкото днес, и за студенокръвните влечуги не е било необходимо да получават много енергия от храна, за да осигурят функционирането на гигантското си тяло, предаде КРОСС.

Според ръководителя на Университета на Небраска в райони с топъл климат шансовете за оцеляване на подобен вид влечуги е по-голям, тъй като в този случай студенокръвните животни ще ядат по-малко храна.climate.actualno.com
Преглеждания: 509 | Добавено от: Админ | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Търси предаване
Харесай
Facebook
Може да харесате
Хостнат от