Две сонди на НАСА се разбиха в Луната - 18 Декември 2012 - Блог - Научно-популярни филми online discovery, national
Главна | Регистрация | Вход Добре дошли Гост | RSS
Вход
Сайт меню
Главна » 2012 » Декември » 18 » Две сонди на НАСА се разбиха в Луната
19:40
Две сонди на НАСА се разбиха в Луната
Aмериканската космическа агенция реши да унищожи двата космически апарата, след като те почти изчерпаха горивото си и вече не можеха да продължат да събират необходимата информация.Двете американски космически сонди, които цяла година изучаваха лунната повърхност, завършиха своята мисия, като се разбиха в скала на естествения спътник на Земята.

Новината бе съобщена от Лабораторията по реактивно движение към НАСА в Пасадина, Калифорния.

НАСА реши да унищожи двата космически апарата, след като те почти изчерпаха горивото си и вече не можеха да продължат да събират необходимата информация.

Контролираното им унищожаване цели да избегне падането им на някое от исторически важните места на Луната, като например мястото на приземяването на "Аполо".

Сондите "Еб" и "Флоу" доставяха важни данни за термалната история на Луната и нейната повърхност, които дават възможност на учените да добият по-добра представа за формирането на Слънчевата система.

От НАСА отбелязват, че мисията по унищожаването на сондите е отчетена като успешна.

Те бяха изведени в орбита около Луната през декември миналата година, като цел на проекта бе изучаване на гравитационните сили, упражнявани на земния спътник върху нашата планета.

Преди падането им двигателите им се включиха за последен път, за да изразходят напълно останалото в сондите гориво.

В момента на падането скоростта им е била около 1,7 км в секунда, като двете сонди са се врязали в лунната повърхност в интервал от 20 секунди.

Мястото на падането ще се нарича Райд - на името на Сали Райд, първата жена астронавт от САЩ, която почина през юли т.г.
Преглеждания: 817 | Добавено от: Админ | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Търси предаване
Харесай
Facebook
Може да харесате
Хостнат от