Curiosity откри живот на Марс! - 18 Март 2013 - Блог - Научно-популярни филми online discovery, national
Главна | Регистрация | Вход Добре дошли Гост | RSS
Вход
Сайт меню
Главна » 2013 » Март » 18 » Curiosity откри живот на Марс!
14:38
Curiosity откри живот на Марс!

На Марс преди милиарди години е имало живот - това съобщиха от НАСА, анализирайки последните данни, изпратени от Curiosity.


След като със сигурност роботът откри, че на Червената планета е имало течаща вода, сега в химическата му лаборатория регистрира и всички необходими елементи за живот, предаде БНТ.

Curiosity отдавна вече не праща само снимки. Химичната му лаборатория започна работа и засече всички необходими за живота химични елементи.

"Бяха отрити водород, кислород, азот, фосфор, сяра. Така че градивните тухлички са там. Обаче освен тухличките много е важно да има енергия. Енергията, която е необходима, за да има живот за микроорганизмите, също се оказва, че е била налична на Марс, тъй като част от намерените химикали са окислени, някои са слабо окислени, някои неокислени - т.е. има необходимата налична енергия, която всъщност на Земята дава живот на нашите микроорганизми", обясни астрофизикът Владимир Божилов - главен редактор на сп. "Знание".

Curiosity вече даде сигурни доказателства, че на Марс е имало вода. Като тези снимки на ерозирали камъни, част от речно марсианско корито. По което се изясни - със сигурност е текла сладка вода.

"Това също е третото важно съобщение от НАСА, буквално от тази седмица. 20 процента от измерените проби са глинести минерали. Това са минерали, които се образуват само при взаимодействие на сладка вода с вулканични минерали", коментира още Божилов.

Всичко това дава основание на учените да твърдят с огромна доза сигурност - преди 3 милиарда години на Марс е имало живот.

Не зелени човечета, или динозаври. А някакви прости микроорганизми. И ако те не са имали шанс да еволюират в нещо разумно, то е само заради размерите на Марс.

"Атмосферата, която Марс има, най-вероятно е изтекла в космоса, тъй като гравитацията, поради размерите на Марс, е много по-слаба и едновременно с това, обаче, електромагнитното поле на марс също е твърде слабо. Това означава, че няма защита от всички вредни унищожаващи живота лъчения", обясни астрофизикът Владимир Божилов.

При тези първи доказателства за извънземен живот, дори и най-големите скептици вече са готови да допуснат съществуването някъде там на извънземен разум. А Curiosity продължава изследователската си мисия с високопланинско изкачване до марсианския връх Шарп. И жалко, че НАСА се отказа да праща хора там. Но пък изглежда марсонизирането все пак предстои - европейската и руската космическа агенция се съюзиха за нови мисии до Марс.
Преглеждания: 1348 | Добавено от: Админ | Рейтинг: 5.0/3
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Търси предаване
Харесай
Facebook
Може да харесате
Хостнат от